Járványhelyzettel kapcsolatos információk

A FŐVÁROSI PEDAGÓGIAI SZAKSZOLGÁLAT 

TOVÁBBTANULÁSI ÉS PÁLYAVÁLASZTÁSI TANÁCSADÓ TAGINTÉZMÉNYÉNEK

EGÉSZSÉGVÉDELMI ELJÁRÁSRENDJE

 

Érvényesség kezdete: 2020.09.01.
Frissítve: 2021.12.01.

Működés és ellátás a járvány időszakában, irányelvek

Az eljárásrendet az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelési intézmények részére kiadott intézkedési tervének utasításai alapján készítettük. A járvány időszakában, tagintézményünkben a szakszolgálati ellátást és a működtetést a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NKK) és az Operatív Törzs aktuálisan érvényben lévő iránymutatásainak figyelembevételével szervezzük.

Megjelenés a tanácsadáson

Tagintézményünket kizárólag egészséges, tüneteket nem mutató tanuló és – legfeljebb egy – kísérője látogathatja. Amennyiben a szülők gyermeküknél vagy magukon tüneteket észlelnek, a NNK aktuális eljárásrendje alapján gondoskodjanak orvosi vizsgálatról. 

Előjegyzett, a tanácsadási folyamatban részt vevő tanuló (kiskorú esetén: a szülő) minél előbb értesítse a tagintézményt, ha koronavírus-gyanú, igazolt fertőzés vagy egyéb ok miatt nem jelenik meg.

A járvány időszakában – a várakozásból adódó csoportosulások elkerülése érdekében – klienseket csak előjegyzéssel (egyeztetett időpontra) fogadunk. A torlódások megelőzése érdekében az időpontokat a munkatársak egymással összehangoltan egyeztetik a tanácskérőkkel. Kérjük az egyeztetett időpontra történő pontos érkezést (legfeljebb 5 perccel az egyeztetett időpont előtt).

A szülők a tanácsadó szakemberrel való kapcsolattartásra a telefonos vagy online formát részesítsék előnyben.

Belépés az épületbe

Az épületbe nem tanácsadásra érkező személy kizárólag védettségi igazolvánnyal léphet be.
A tanácsadó szobákban legfeljebb egy olyan kísérő tartózkodhat, akinek nincs védettségi igazolványa.

Kézfertőtlenítés 

Minden belépéskor kérjük használni a bejáratnál elhelyezett vírusölő hatású kézfertőtlenítőt (a bejáratnál elhelyezett fertőtlenítő adagolók ellenőrzése és feltöltése a recepciósok feladata). A mellékhelyiségekben vírusölő fertőtlenítő hatású, folyékony kézmosót és papír kéztörlőt helyeztünk el (ellenőrzése és feltöltése a takarítók feladata).

Maszk viselése az épületben

A közös használatú tereken (váró, csoportos terem, lépcsőház, folyosó) orrot és szájat takaró maszk viselése kötelező – mind az intézmény alkalmazottai, mind a látogatók (tanácskérők, kísérők, egyéb ügyben érkezők) számára. 

Védőtávolság tartása, csoportosulás, torlódás megelőzése

Minden helyzetben tartandó a másfél méteres védőtávolság. Erre az egyéni tanácsadás igénybe vételekor, a tanácsadói helyiségekben is törekedni kell. A tanácsadói szobákban egyidejűleg maximum három fő tartózkodhat, a megbeszélés idején a székek elrendezésénél figyelembe kell venni az ajánlott védőtávolságot. Gyülekezéskor a váróhelyiségben a torlódást és a várakozási időt minimalizálni kell. Kérjük, hogy a tanácsadásra érkező gyermek csak egy kísérővel érkezzen! Kérjük a kísérőket, hogy csak akkor lépjenek be és tartózkodjanak az épületben, ha feltétlenül szükséges. A váróból való kivonuláskor – a torlódás elkerülésére – az udvarra nyíló kijáratot is igénybe lehet venni. Erre a recepciós hívja fel a várakozók figyelmét.

Megfelelő időjárás esetén, várakozásra – a védőtávolság tartása mellett – az udvar használható.

Szellőztetés

Az egyéni tanácsadás és a csoportos foglalkozás során legfeljebb 45 percenként szellőztetés szükséges. Csoportos felmérés esetén legfeljebb 45 perc után szünetet kell tartani és szellőztetni.

A váróhelyiségben legfeljebb 30 percenként szellőztetés szükséges.

Takarítás

A járványhelyzet alatt különösen nagy figyelmet kell fordítani a vírusölő takarítószerrel történő fertőtlenítő felmosásra, gyakran érintett felületek (kilincsek, asztalok, recepciós pult, a bejelentkezésre használt számítógép billentyűzete,  korlátok) fertőtlenítésére – különös tekintettel a váró, a mosdók, mellékhelyiségek rendszeres, napi többszöri takarítására. A takarítás időpontját, gyakoriságát és kiterjedését külön dokumentum szabályozza, elvégzését meghatározott helyeken kifüggesztett ellenőrző lapon írásban rögzíteni kell.

Kapcsolattartás, kommunikáció

Lehetőség szerint törekedni kell a kapcsolattartás biztonságos, érintkezésmentes, távolságot tartó megvalósítására. A szakmai ellátás (tanácsadás) kereteit a mindenkori központi irányítás határozza meg, Ennek figyelembevételével, amennyiben lehetséges, a kapcsolattartás telefonos, online formáit szükséges előnyben részesíteni.

Tájékozódás, tájékoztatás

Tagintézményünk aktuális járványügyi közleményeit (palyavalasztas.fpsz.hu/covid19) honlapunkon közzétesszük, értesítő leveleinkben elérhetővé tesszük,
A járványhelyzettel kapcsolatos információkat hiteles és hivatalos forrásból, a koronavirus.gov.hu valamint az oktatas.hu oldalakon keressék!